Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Városunk nevezetességei képes leírás - Balassagyarmat.tlap.hu
részletek »

Városunk nevezetességei - Balassagyarmat.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balassagyarmat.tlap.hu » Városunk nevezetességei
Keresés
Találatok száma - 6 db
Balassagyarmati Múzeum

Balassagyarmati Múzeum

A palóc kiállítás az elmúlt 100-120 év paraszti életformájáról ad áttekintést. A kedvezőtlen természeti adottságok, a történeti, társadalmi körülmények sajátos alakulása korlátozta az itt élők lehetőségeit. A környék parasztságának életmódja, kultúrája tehát lassabban változott, és számos régies vonást örökített át századunkra.

Horváth Endre Galéria

Horváth Endre Galéria

1969 óta működő kiállítóhely. (Névadója Horváth Endre (1896 - 1954) grafikusművész , a Pénzjegynyomda vezető tervezője volt , a balassagyarmati temetőben nyugszik.) A galéria kortárs, képző- és iparművészeti időszaki tárlatoknak ad otthont. Egy-egy kiállítás két hónapig tekinthető meg. Új kiállítások a páratlan hónapok első péntekén nyílnak, rendszerint 17 órakor.

Nyirjesi vadaspark

Nyirjesi vadaspark

A Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark létrehozásának gondolata 2005-benfogalmazódott meg Ipoly Erdő Zrt. ökoturisztikai hálózat fejlesztési tervében, melynek része Nyírjesi parkerdő turisztikai, rekreációs lehetőségeinek fejlesztése, szabadtéri erdészeti tájékoztató centrum, tanösvényre felfűzött arborétum.

Palóc Liget

Palóc Liget

A liget 1898-ban kb. 18 magyar holdon létesült Erzsébet királyné emlékére. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanis abban az évben ingyenes facsemetéket adott az Erzsébet királyné emlékére létesítendő emlékfák, emlékligetek telepítőinek. Feltehetően e minisztériumi felhívás nyomán született a balassagyarmati emlékliget telepítésének terve is.

Régi motorok gyűjteménye

Régi motorok gyűjteménye

A Pannonia motormúzeum ötletét a balassagyarmati városvezetés irányába még 2002-ben vetettem fel az akkori polgármester, Juhász Péter úr felé. Tekintve, hogy korábban rendezett veterán motorkerékpár kiállításoknak nagy sikere volt, és a nézőközönség a vendégkönyvek tanúsága szerint is hiányolja e híres magyar motormárka állandó kiállítását.

Városi Képtár

Városi Képtár

A kúria jellegű épület Munk Dezső tervei alapján 1913-ban épült. A képtárban látható a városban élő, vagy innen elszármazott képzőművészek tárlata. Az állandó kiállítást Szabó Vladimír festő, grafikus munkáiból állították össze.

Tuti menü